Vilka borde ställa upp för Sverige i VM?

I slutändan är det bara mål som vinner matcher. Om Zlatan Ibrahimović inte bestämmer sig för att delta i VM kommer Sverige förmodligen inte göra så pass många mål att de tar sig vidare från grupp F. Gruppspelen kommer nämligen bjuda på en stor utmaning eftersom vi tvingas möta Mexiko, Sydkorea, och de regerande mästarna Tyskland. Anfallarna som tagit över efter Zlatan måste prestera på topp för att hjälpa laget nå åttondelsfinal.

Zlatan drog sig tillbaka från den internationella fotbollsscenen efter att ha gjort 62 mål på 116 matcher. Det gör honom till landets främste målgörare. Hans fyra potentiella partners (John Guidetti, Isaac Thelin, Marcus Berg och Ola Toivonen) har bara gjort 33 mål totalt. Marcus Berg, som ofta gjort Zlatan sällskap vid internationella matcher, har gjort 18 mål på 53 matcher. Han förväntas spela en avgörande roll i sommarens VM-turnering.

Berg och Toivonen är Sveriges senaste radarpar, som spelade tillsammans i playoff mot Italien. Det var där Sverige lyckades med den otroliga prestationen att besegra 2006 års VM-mästare med 1 – 0, och således ta sig ända fram till VM i Ryssland. Enligt Betfairs VM-betting har Tyskland och Mexiko goda chanser att ta sig vidare från gruppspel, men inget är skrivet i sten. Berg och Toivonen skulle kunna samarbeta för att vinna tre poäng och slå ut Mexiko ur turneringen.

För tillfället spelar Marcus Berg i arabiska Al Ain FC. Där har han gjort 14 mål på 17 matcher, och är på god väg att göra sin bästa säsong någonsin. Den mest anmärkningsvärda säsongen var däremot 2016/17, där han gjorde 24 mål under 30 matcher för grekiska Panathinaikos. Om Berg lyckas göra ett ligamål till under den här säsongen innebär det att han gjort minst 15 mål per säsong under de senaste fem säsongerna.

Ola Toivonen har däremot inte haft en lika produktiv karriär. Under de senaste säsongerna har han inte kommit upp i mer än tio mål. Sedan han började för Toulouse i augusti 2016 har han spelat 53 ligamatcher, men bara gjort sju ligamål. Under säsongen 2015/16 var han utlånad till Sunderland, men inte heller där lyckades han göra mål och gjorde därför inget större intryck på Premier League.

Berg och Toivonen spelade tillsammans i PSV Eindhoven under säsongen 2010/11. Tillsammans gjorde de 23 ligamål. Tyvärr kom PSV bara på tredje plats i Eredivisie, men svenskarnas mål gjorde att klubben knep titeln som ligans bästa målgörare. Intressant nog har Berg blivit en duktigare målskytt för Sverige sedan Zlatan drog sig tillbaka. Under 2017 lyckades han göra sju mål på bara nio matcher.

John Guidetti och Isaac Thelin är två andra potentiella kandidater till startuppställningen. Tyvärr skulle det kunna bli svårt för dem att befästa sina roller i laget eftersom de inte presterat så anmärkningsvärt på den internationella arenan. Det finns en risk att de hamnar i skuggan av sina mer erfarna lagkamrater. John Guidettis enda internationella mål skedde under en match mot Wales, där även Forsberg och Lustig gjorde mål. Tillsammans såg svenskarna till att vinna mötet med 3 – 0. Totalt sett har Guidetti spelat i 19 landslagsmatcher. Med tanke på hans målbrist i såväl landslaget som i Deportivo Alaves kommer han förmodligen få vara reserv snarare än att ha en given plats i startuppställningen.

Isaac Thelin har däremot en bättre chans att ersätta Berg eller Toivonen i startuppställningen. Han har gjort två mål för Sverige, bland annat i VM-kvalet mot Vitryssland. Dessutom har han gjort 16 mål under 25 matcher för belgiska Waasland-Beveren. Egentligen har Thelin undertecknat ett permanent kontrakt med Anderlecht, men lånades ändå ut till Waasland-Beveren och har hittills imponerat stort. Klubben lyckades klättra till en tolfte plats i ligan. Om Thelin kan prestera lika bra i landslaget kommer tränaren Janne Andersson behöva välja mellan tre mycket duktiga anfallare när det är dags att börja spela VM.

Med Berg och Thelin i god form kanske Andersson väljer att para ihop de två spelarna i vänskapsmatcherna innan turneringen för att se hur väl de lyckas samarbeta. Berg och Toivonen har redan bevisat att de passar bra ihop, så Andersson har inget att förlora på att testa nya kombinationer under vänskapsmatcherna. Om chanstagningen visar sig vara positiv kan landslaget ha en god chans att ta sig vidare från grupp F. Kanske får de till och med möta 2014 års mästare, som även har vunnit flest antal VM någonsin: Brasilien.