Börja bokföra dina spel

Bokföring

Städa bort dåliga gamla vanor. Stora onödiga kombinationsspel. Livespelen efter fredagswhiskeyn.  Inga mer sena nätter framför dåligt uppdaterade NBA-scoreboards. Dags att byta ut dåliga ryggar? Sluta följa den galne ryssen som trycker på tunga hemmafavoriter. In med något nytt och fräscht. Någon ung, upcoming tjeck med stenkoll på finsk volleyboll? Ja, varför inte? Också var det det där med att bokföra sina spel. Kanske dags att börja göra det?

Ta kontroll med bokföringen

Bara ordet ”bokföring” kan ibland framkalla en gäspning. Ibland räcker det med ”bok” för få folk att falla i sömn och drömma om nya blueray-filmer. Och det är som med den vanliga privatekonomin. Att hålla koll och bokföra. Det är något som verkar bra. Något man bör göra. Något man inte gör.

Att sköta sin bokföring är bra ur flera aspekter vare sig du spelar på olika sporter eller gillar att spela slots. Dels hjälper det en att få en översikt på sitt spelande. Genom att föra statistik över sina spel kan man hela tiden gå tillbaka och se över hur spelandet verkligen ser ut i detalj. Det kan också ge en bättre kontroll på sitt spelande. Med bokföringen i bakhuvudet är inte risken lika stor att man drar iväg halva spelkassan på ett rykte om att West Ham eventuellt ätit dålig julmat i år. Många klarar av att hålla kontroll på sitt spelande ändå men genom att bokföra alla sina spel blir de viktiga detaljerna mycket tydligare, hur spelstrategin följs, hur spelkassan utvecklas.

Hur går spelandet?

Det enkla svaret bokföringen ger oss är hur spelandet går i allmänhet. Hur ser spelkassan ut? Hur mycket plus eller minus står vi på? Går vi ens plus alls? Vilken återbetalning (ROI) har jag? Enkla svar på väldigt viktiga frågor. För det är såklart själva kärnan i spelandet att det går bra, annars kanske vi helt enkelt ska lägga av. Eller åtminstone dra ner ordentligt på omfattningen. Spela med mindre summor. Spela när det verkligen känns roligt. Om vi varje månad ger bort en viss summa av våra hårt förvärvade slantar till olika bookmakers, kanske det finns annan välgörenhet som känns mer givande?

Men det är också möjligt att justera om i sina spelstrategier. För bokföringen ger oss också andra svar. Vi kan ta reda på hur våra spel går på en mer detaljerad nivå.

Måndagsfällan

Har vi fört statistik redan kan vi nu efter årsskiftet göra en detaljerad rapport om hur året sett ut. Var det ett bra år? Vilka månader gick bäst? Hur gick sommaren? Vad berodde det på? Hur såg till exempel OS och EM-spelen ut? Vi kan också gå ner mer ingående på veckor och veckodagar. Det finns ju en klassiker för många gamblers – måndagsfällan. Efter helgens begivenheter vill vissa gärna fortsätta köra i vinnarspåret. Och andra är måna om att vinna tillbaka vad de förlorat. Men utbudet på måndagar är mindre än övriga dagar och omdömet hos spelaren är kanske inte alltid på topp. Folk spelar på det som går att spela, (”Åh, den här portugisiska division 3-matchen ser riktigt säker ut!”), med mycket sämre resultat.

Lögn, förbannad lögn och statistik

Genom att leta i andra kategorier i statistiken kan alla hitta sina måndagsfällan-exempel. Ofta har man en uppfattning om hur en spelkategori går som inte alltid stämmer. Kanske tror man att man är proffs på de engelska lågdivisionerna, att över/under-spelen är en guldgruva och att det ena tennisspelet efter det andra sitter som serveäss. Men när man väl kollar upp hur siffrorna kan det se helt annorlunda ut. Handbollsspelen går kanske bättre än förväntat, spel på odds under 2 går inte alls bra som man trodde, de bookmakers man trodde var guldgruvor kanske var rena förlustbolag. Som exempel hade jag själv en bild av att PAF ett tag var en väldigt bra bookmaker för mig, en mindre bookmaker och därmed ofta odds som ibland stack ut. I statistiken lyste siffrorna, röda och ärliga. De visade sig ligga i bottenskiktet, långt ifrån större bookmakers som Unibet, Ladbrokes och Betandwin.

En extra viktig kategori att titta igenom är hur olika rekare går. Här är det lätt att ha en fördomsfull bild som inte stämmer med verkligheten. Jag följde själv länge en erkänt bra rekare som också därför började ta betalt för sina spel. Jag trodde det gav mycket plus till spelkassan, men när det kom till kritan, alltså siffrorna i bokföringen, visade det sig att jag inte kom i närheten av hans egen statistik. Och då kostade det dessutom att få spelen.

Det är svårt att veta hur bra en rekare är för en själv. Ibland rekas spel och odds som försvinner väldigt snabbt. Ibland hos bookmakers där man inte får spela eller bara får spela vissa summor. Sånt kan vara avgörande i hur siffrorna ser ut och det är bara i den egna bokföringen som det verkligen avslöjas.

Och som det klassiska uttrycket i rubriken syftar på så kan alltid siffror vändas ut och in för att passa in i ett visst sammanhang. I siffrorna gömmer sig både det ena och det andra och ibland ser man inte skogen för alla sifferträden. Utan att gå in för mycket på kausalitet så kan jag säga att i fallet med det för mig resultatmässigt dåliga bolaget PAF och betalrekaren, så verkade det som att många av spelen på PAF kom just från betalrekaren, och givetvis tvärtom. Och då börjar ägg och hönor flyga runt i huvudet.

Spelboken

 

För den som tänkt börja bokföra sina spel och inte vill använda till exempel Excel, kan jag varmt rekommendera Spelboken. Det är en gratissida för bokföring som även för nybörjaren är väldigt enkel att använda. Här kan man komma åt sin bokföring från vilken dator som helst och man får en smidig överblick på sitt spelande. Allt man behöver göra är att skapa ett spelbokskonto och sedan logga in och börja bokföra sina spel. Kanske ett nyårslöfte att verkligen uppfylla?